Опис

Розпочалося фільмування документального фільму «ЄвроДонбас» про європейську історію Сходу України. Названо локації, на яких відбуватимуться зйомки.

Цією новиною поділилися творці фільму «ЄвроДонбас» на своїй офіційній сторінці у Facebook. Наразі відзнято перші інтерв’ю з експертами, зокрема з Євгеном Бершедою, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Королівстві Бельгія 2008 – 2010 рр. і членом-кореспондентом Національної Академії наук України, та Леонідом Марущаком, істориком і дослідником сходу України.

Далі знімальна команда розпочне зйомки стрічки, які відбуваються за підтримки Держкіно, безпосередньо у містах на Сході України.

“Робота над фільмом триває з початку 2021 року і ми нарешті можемо поділитись з вами іменами експертів, які допомогли у підготовчому процесі зйомок фільму та у формуванні його лейтмотиву”, – йдеться в повідомленні.

Фільм націлений розвінчати радянські міфи і розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки.

 

Зйомки безпосередньо на місцях розпочнуться у Маріуполі, де зберігається американська та бельгійська спадщина. Бельгійську спадщину зберігає й місто Лисичанськ, де також відбудуться зйомки, що отримало премію «Бельгійська спадщина за кордоном» (Belgian Heritage Abroad Award 2017), а комплекс споруд міста потрапив до п’ятірки номінантів конкурсу, який щорічно проходить за підтримки фонду короля Бельгії.

 

Далі команда вирушить до селища Новгородське, що лише за 6 кілометрів від околиць промислового міста Горлівка, яке з 2014-го року знаходиться на непідконтрольних уряду України територіях. Селище було засновано німцями-менонітами, які оселилися в Україні у ХVIII столітті на запрошення Катерини ІІ, та зберігає унікальну німецьку спадщину.

 

Однією з локацій фільму стане нещодавно відкритий історико-культурний центр «Український Нью-Йорк» шляхом відновлення історичної 100-річної будівлі, де раніше був розташований німецький кооперативний магазин Аарона Тіссена. Соціальний хаб створено у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції, УВКБ ООН, місцевих підприємств та громадських організацій, зокрема компаній «Метінвест» і ТОВ «Агро-Бета-Інвест», та ГО «Жінки українського Нью-Йорку».

 

До 1951 року селище називалось Нью-Йорк і наразі у Верховній Раді України на розгляді постанова про повернення його історичної назви.

 

Ключовою знімальною локацією міста Дружківка, що зберігає французьку спадщину, стане «Корум Дружківський машинобудівний завод», що був заснований у 1893 році французьким акціонерним «Донецьким товариством залізоробного та сталеливарного виробництв» як металургійне підприємство разом з українцями. Його поява сприяла активному розвитку промислової та культурної діяльності, та перетворила невеличке містечко на вагому точку на карті України.

 

Британська спадщина, яка представлена у Донецькій області, буде показана у фільмі архівними матеріалами.