Описание

 

6-17 липня 2021 року пройшла одна із найгучніших подій світового кіножиття – 74-й Каннський міжнародний кінофестиваль. Україна була представлена Українським національним павільйоном на міжнародному кіноринку Marché du Film, що традиційно був організований за підтримки Державного агентства України з питань кіно, та світовими прем’єрами двох фільмів: стрічки Елі Ґраппа "Ольга" (2021) у конкурсній програмі "Тиждень критики", і документального фільму Сергія Лозниці – "Бабин яр. Контекст" (2021) у програмі  "Спеціальних показів". 

🌟 Обидві стрічки отримали нагороди Каннського кінофестивалю: знятий в Україні за участі кінокомпанії Pronto Film фільм "Ольга" (Швейцарія, Франція, Україна, 2021) отримав нагороду за найкращий сценарій 60-го ювілейного Каннського Тижня критики, а стрічку "Бабин яр. Контекст" було нагороджено спеціальним призом журі премії "Золоте око". А представлений на кіноринку Marché du Film проєкт Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада", який створюється за підтримки Держкіно, став однією із трьох стрічок, що отримали підтримку новоствореного Гетеборзького кінофонду (Goteborg Film Fund).

🔸 Цього року, в умовах нової ковід-реальності, присутність України в Каннах була надзвичайно важливою і ми вдячні за підтримку та об’єднання зусиль українській професійній кіноспільноті, вдячні за всебічне сприяння та допомогу Міністерству закордонних справ України та Дмитру Кулебі особисто, Посольствам України у Франції, Німеччині та Австрії та багатьом іншим установам та людям, спільно з якими ми змогли цього року успішно представити національну кіноіндустрію України на 74-му Каннському кінофестивалі. І безперечно, вдячні українським кіномитцям та професіоналам кіносфери, які з року в рік представляють українське кіно на найбільш авторитетних майданчиках світу, отримують нагороди та світове визнання і впевнено утверджують статус України як перспективної кінодержави.