Описание

Фільм «Ми не згаснемо» (‘We Will Not Fade Away’) представлений у Міжнародному конкурсі фестивалю DOCU/Світ. Одночасно це – національна прем’єра картини Аліси Коваленко. 

Стрічка «Ми не згаснемо» відкриє Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA 2 червня. Наступні покази фільму в рамках кінофестивалю відбудеться 3 червня о 13:00 та 4 червня об 11:00 у кінотеатрі «Жовтень».

Фільм оповідає про дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

«”Ми не згаснемо” — це не тільки фільм про підлітків, молоде, нове, класне покоління Донбасу, цей фільм про всіх нас, українців, про те як навіть в темні часи ми здатні зберігати це світло в собі, боротися, зберігати надію і освітлювати будь-яку темряву навколо. І як би важко не було, “Ми не згаснемо”. Не згасне Донбас, Київ, Docudays UA і вся Україна. Для нас це найважливіша прем’єра, тепла, сімейна. Насправді, найбільше хочеться ділитися нашими історіями, спогадами, емоціями в колі своїх, в колі найближчих!», — зізналась режисерка Аліса Коваленко.

Ми не згаснемо

Світова прем’єра відбулась у конкурсі Generation 14+ Берлінського міжнародного кінофестивалю у лютому 2023 року. З того часу, за ці майже півроку, як зазначають у пресслужбі фільму, фільм «Ми не згаснемо» був представлений на 17 світових кінофестивалях, де отримав 9 нагород чи спеціальних відзнак. Серед них зокрема  Silver Eye Award від Інституту документального кіно та нагорода за найкращу режисуру фестивалю One World у Празі, найкращий документальний фільм на кінофестивалі goEast у Вісбадені, топ-20 найкращих фільмів фестивалю Hot Docs у Канаді за версією глядачів та Bydgoszcz Art.Doc Award ні кінофестивалі Millennium Docs Against Gravity у Варшаві.

Режисерка Аліса Коваленко вже не вперше працює із темою війни росії проти України. Її дебютний повнометражний документальний фільм «Аліса в країні війни» мав світову прем’єру на найбільш престижному фестивалі документального кіно IDFA в Амстердамі у конкурсі «Перша поява» у 2015 році.

Стрічка заснована на персональному досвіді режисерки часів Революції Гідності в Києві та першого року війни на Донбасі. Її наступна стрічка «Домашні ігри» брала участь у фестивалях Sheffield Doc/Fest 2018 та знов на International Documentary Film Festival Amsterdam. Загалом фільм було відібрано на понад 100 міжнародних фестивалів, крім того «Домашні ігри» стали першим Українським фільмом у стилі креативної документалістики, який  придбав Netflix. Аліса є членкинею Європейської кіноакадемії (EFA) та програмною координаторкою КМКФ «Молодість».

За темою: Фільми «Аліса в країні війни» та «Домашні ігри» Аліси Коваленко вийшли онлайн

Вона працювала над фільмом «Ми не згаснемо» з 2019 року, однак із початком повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року доєдналась до лав Української Добровольчої Армії та боронила Київщину й Харківщину. У листопаді 2022 року на пітчингу в Амстердамі на IDFA Аліса представила проєкт документального фільму з робочою назвою «Фронт» (Frontline), який розповідатиме про захисників та захисниць України та час, що режисерка провела на фронті в якості військової. 

Ми не згаснемо

Про фільм:

«Ми не згаснемо» – ніжний та емоційний мультипортрет молодого покоління зі прифронтових містечок сходу України. Попри похмуру реальність навколо, Андрій, Руслан, Ілля, Ліза і Лєра мріють, шукають пригод, протестують та борються зі сірістю й нудьгою. Поки світ навколо них занепадає, шахти закриваються, загроза ескалації війни зростає, вони не здаються та намагаються йти за покликом своїх мрій. Попри все, вони прагнуть свободи, змін та відкриття нових горизонтів. Одного разу відомий в Україні шукач пригод і мандрівник пропонує їм здійснити свої мрії, вирватися на свободу та вперше побачити зовсім інший світ далеко від дому… Майбутня подорож до вершин Гімалайських гір стає для них новим ковтком надії та віри в себе, освітлюючи темряву, що поволі стискається навколо них. Ця мозаїчна історія проводить нас крізь три роки життя п’ятьох бунтівних підлітків: буремні пошуки себе, сила мрій, боротьба, сміливість та дорослішання. Вона про останні прекрасні чуттєві моменти юності перед початком повномасштабної війни в Україні, про світ, якого більше немає, про світло, що намагається поглинути пітьма, про світло, що не згасає.

Україна, Франція, Польща, США /100’ /2023. Фільм вироблено за підтримки Державного агентства України з питань кіноПольського кіноінституту та IDFA Bertha Fund – Classic Post-production.

Оператори-постановники: Сергій Стеценко та Аліса Коваленко. Креативні продюсери: Стефан Сіоан та Аліса Коваленко. Продюсери: Валерій Калмиков, Яна Калмикова та Олексій Кобелєв (Trueman Production), Кася Кучинська та Томек Моравський (HAKA Films). Режисерки монтажу: Марина Майковська та Кася Бонецька.

Нагадаємо, Docudays UA відбудеться з 2 по 8 червня у Києві. 20-та едиція фестивалю відбувається під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.