Опис

Українські прем'єри в конкурсі 72-го Берлінського кінофестивалю. 

Сьогодні та завтра на Berlinale - Berlin International Film Festival відбудуться прем'єри двох фільмів, що створені за підтримки Держкіно: Klondike / Клондайк Марини Ер Горбач та "Терикони" Тараса Томенка / Taras Tomenko. Обидві стрічки присвячені темі війни на сході нашої країни.

🌟 14 лютого в Берліні відбудеться європейська прем’єра фільму "Клондайк". Фільм представлений в конкурсній секції Panorama 72-го Берлінале.

Картина режисерки Марини Ер Горбач розповідає історію місцевої родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. Родина очікує народження першої дитини, коли війна жорстоко вривається в їх життя разом із уламками збитого боїнга. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні угрупування. 

🏆 Світова прем'єра фільму відбулась в конкурсі головного фестивалю незалежного кіно Sundance Film Festival у США, у секції World Cinema Dramatic Competition, що збирає найкраще світове кіно. Стрічка Марини Ер Горбач "Клондайк" стала Найкращою режисерською роботою міжнародної програми.

Головні ролі у фільмі виконали Оксана Черкашина ("Погані дороги"), Сергій Шадрін ("Чорний ворон") і Олег Щербина ("Черкаси"). Оператором та співпродюсером картини виступив Святослав Булаковський (кінокомпанія Kedr Film). Картину створено у копродукції України та Туреччини. 

🌟 15 лютого в Берліні відбудеться світова прем'єра стрічки режисера Тараса Томенка "Терикони". Картину відібрано до конкурсної секції Берлінале – "Generation Kplus" і номіновано на Berlinale Documentary Award.

"Терикони" – це історія про дітей, котрі бачать війну не по телевізору і про дитинство, котре продовжується, попри війну. Терикони – місце, де відбувається дія, і водночас образ "відпрацьованих" і полишених людських життів. Історія дітей, які постраждали від обстрілів, які втратили батьків та близьких, але продовжують жити та любити там, де для інших життя полишило надію.

Режисер фільму – Тарас Томенко, оператор – Михайло Любарський, режисер монтажу – Віктор Маляренко. Виробництво "ІнсайтМедіа" за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

🌟 Ще один український кінопроєкт – стрічка Нарімана Алієва Ortalan, що також створюється за підтримки Держкіно, представляє Україну на Berlinale Co-Production Market, який проходить онлайн, з 12 до 16 лютого. 

ORTALAN – історична драма про депортацію кримськотатарського народу. Події фільму відбуваються в Криму у травні 1944 року. Юнак Ісмаїл, повернувшись з гір, зустрічає своє село спорожнілим. Розгублений, він вирушає на пошуки рідних та відповідей.

Режисер та автор сценарію – Наріман Алієв, продюсери – Володимир Яценко та Анна Соболевська (кінопродакшен ForeFilms).

Berlin International Film Festival триватиме до 20 лютого.