Опис

Документальна драма «Чубай. Говорити знову» про видатного українського поета вийшла в кіно з 19 січня. Одну з ролей виконує харківський письменник та музикант Сергій Жадан. Дивіться список кінотеатрів.

Анонсом з порталом  поділилися творці проєкту. «Чубай. Говорити знову» – це документальна драма режисера Михайла Крупієвського про свободу і право вибору, яка розкаже про Грицька Чубая – геніального українського поета, мистифікатора, оповідача легенд, найяскравішу постать львівського андеґраунду кінця 60-х, початку 70-х років – доби безчасся. Чубай водночас самоук та гуру для нащадків, знавець літератури, мистецтва, музики, рівних якому мало й досі.

Як вже повідомлялося, ініціатором створення проєкту стала донька Грицька Чубая – Соломія Чубай. Але історія про те, чому Михайло Крупієвський захопився ідеєю знімати фільм про Грицька Чубая, почалася зі знайомства з Тарасом Чубаєм –  композитор, лідер гурту “Плач Єремії”, який своєю творчістю популяризує яскраву поезію батька.

Формально ведучим, а по суті провідником по життю Грицька Чубая буде Сергій Жадан (епізодійні ролі в фільмах “Поводир”, “Дике поле”). В межах підвальної майстерні Грицька Чубая, як окремої локації у фільмі, харківський поет Сергій Жадан розказує про життя поета. Але не тільки там. Він ходить місцями Чубаєвого буття, театром Лесі Українки, інститутом ім. Горького, вулицями Львова.

“Це буде документальна драма і мета її, – пояснює режисер Михайло Крупієвський, – в тому, щоб розповісти історію драматичного життя Чубая, переосмислити його поезію в контексті його життєвих обставин, нарешті відкрити її для людей не знайомих з його творчістю”. Конфлікт життя Грицька – це конфлікт людини з тоталітарною системою, додає режисер.

Наприкінці 60-х до Львова приїжджає молодий поет Грицько Чубай. Його поезія надихає молодь і бентежить галицьких бюргерів. Чубая запрошують читати свої вірші у компанії та на вечори поезії. Ним починає опікуватись родина українських поетів-дисидентів — Ігоря та Ірини Калинців.

Чубай разом з друзями починає видавати перший самвидавний літературно-мистецький часопис «Скриня», в якому друкує свою поему «Вертеп».

На початку січня 1972-го року КДБ починає спецоперацію проти самвидаву. Чубая, Калинців і багатьох інших представників української інтелігенції заарештовують. Ігоря та Ірину засуджують до 9 років таборів, Чубая відпускають, але його життя перетворюється на справжнє пекло.

Дивіться трейлер фільму, створений компанією Film Plus Production за підтримки УКФ.

Чубай. Говорити знову

Нагадаємо, у грудні 2022 року письменник та музикант Сергій Жадан отримав відзнаку Міністерства оборони України за допомогу Збройним силам. Медаль «За сприяння Збройним Силам України» письменник отримав за волонтерську діяльність.