Опис

“Памфір” режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, виробництва компанії Bosonfilm, виходить на великі екрани в Україні з 26 січня 2023 року. Дистрибутором картини виступила компанія FILM.UA Distribution.

Українська фестивальна прем’єра фільму відбулася 25 жовтня 2022 року в межах Київського тижня кінокритики. Фільм став тріумфатором Національної премії кінокритиків Кіноколо, яка традиційно відкриває фестиваль. 26 січня 2023 року запланований старт національного кінотеатрального прокату стрічки.

“Зображення на екрані нашої реальності — це все атрибути мирного життя, яке нам належить, ніхто у нас цього не забере. У цьому є наша перемога, ми відстоюємо, в сукупності, свою цілісність, а мистецтво є частиною цієї цілісності і важливо, щоб глядач її відчув. І тому прокат в Україні є дуже важливим для цього усвідомлення: ми не тільки захищаємо свої територіальні кордони, а й ментальність та культуру, тримаємо цю цілісну форму нас як держави, як нації, як народу”, — ділиться режисер фільму та автор сценарію Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Події фільму “Памфір” розгортаються в Західній Україні напередодні традиційного карнавалу Маланка. Памфір повертається додому після тривалої відсутності, щоб возз’єднатися з сім’єю. Безумовна любов сім’ї Памфіра має побічну дію і змушує його звернути на ризикований шлях з незворотніми наслідками.

Активний девелопмент проєкту кінокомпанією Bosonfilm розпочався у 2018 році напередодні ювілейного 70-го Каннського фестивалю, а вже за 4 роки, у тих же Каннах, у межах програми “Двотижневик режисерів”, на великому екрані, глядачі вперше побачили історію українського героя. Як зазначають творці, майже 3 роки команда працювала над пошуком інвестицій та проводила ґрунтовну підготовку до зйомок, які стартували 10 жовтня 2020 року й тривали близько 3-х місяців. Останній етап постпродакшену, зведення звуку, завершували вже під час повномасштабного вторгнення.

“Після світової прем’єри на Каннському кінофестивалі, стартував справжній марафон. Тільки за перші декілька місяців “Памфір” подивились на фестивалях у понад 25 країнах світу, та придбали права на дистрибуцію в 15-ти країнах. Після перегляду ми чули, що це візуально багатий, невблаганний та вражаючий фільм, який створила талановита команда, що українці ідейні, вольові, потужні, та нікому не дозволяють зазіхати на свою свободу та цінності, а краса традицій, природи та людей зачаровує”, – розповідає продюсерка фільму Олександра Костіна.

Постер фільму увійшов в 10-ку найкращих на Каннському кінофестивалі, виконавець головної ролі, актор Олександр Яцентюк, отримав приз за найкраще виконання ролі на міжнародному кінофестивалі у Сантьяго (Чилі), режисер та автор фільму Дмитро Сухолиткий-Собчук був нагороджений за найкращий сценарій на кінофестивалі в Дунаві та за найкращу режисуру в Палічі, а минулого тижня оператор фільму Микита Кузьменко отримав приз за найкращу операторську роботу на кінофестивалі Raindance у Лондоні.

Памфір

Памфір

Фільм спродюсований українською компанією Bosonfilm, продюсерками Олександрою Костіною та Євгенією Яцутою у копродукції  із Лорою Бріан з французської компанії Les Films d’Ici, Богною Шевчик і  Клаудією Смєєю-Ростворовською з польської Madants та Жаркарло Насі з чилійської компанії Quijote Films.

Співпродюсерами фільму виступили Артем Колюбаєв з Mainstream pictures, Альона Тимошенко, Адольф Ель Ассаль з Wady Films, Сільвана Сантамарія з Soilfilms, Адам Гуделл з Moderator Inwestycje, та Studio Orlando.

Фільм профінансувало Державне агентство України з питань кіно, Український культурний фонд, Польський інститут кіно та французький CNC. Також фільм підтримала Чернівецька обласна державна адміністрація та відомі європейські  фонди Visions Sud Est, Göteborg Film Fund та Hubert Bals Fund.

Промоція фільму здійснюється за підтримки Українського Інституту, German Films та Goteborg Film Fund.

26 січня 2023 року запланований старт національного кінотеатрального прокату стрічки.

Памфір

Нагадаємо, повнометражний дебют режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука «Памфір» номіновано на премію Європейської кіноакадемії. Фільм, створений у копродукції України, Франції, Польщі, Чилі, Німеччини та Люксембургу, змагатиметься за нагороду “Відкриття року” (приз ФІПРЕССІ) в межах European Film Academy.