Description

На кінофестивалі Миколайчук OPEN у Чернівцях відбудеться показ особливої стрічки — чорної треш-комедії «Вересень». У фільмі грають Лесь Подерв’янський, Мирослав Кувалдін та Андрій Середа, а журналіст і телеведучий Микола Вересень втілив сам себе.

За сюжетом, на початку 2010-х актор Микола Вересень гине на знімальному майданчику, виконуючи роль царя Івана Грозного. Тепер чорти, які думають, що він і є Грозний, намагаються всіма можливими способами затягнути його до пекла. Історія перестрибує в часі та просторі, в кадрі з’являються менти-вампіри в ролі чортів, гуцули-пияки в ролі янголів та інші містичні істоти.

Вересень

Микола Вересень у ролі самого себе – кадр з фільму «Вересень»

«Я стежу за “Вереснем” (тоді ще “Шляхом мерця”) зі 2018 року, коли він планувався до виходу у прокат. Цей фільм ще тоді вражав творчою сміливістю та обіцяв щось, чого ми раніше не бачили в українському кіно. Роки потому можу сказати, що моє передчуття не підвело, і це справді непересічний фільм з дуже чорним гумором та усіма ознаками майбутньої культовості. Єдина засторога — це суто 18+», – коментує вибір фестивалю програмний директор Міжнародного кінофестивалю Миколайчук OPEN Алекс Малишенко.

Вересень

Режисером картини є Георгій Фомін. Зйомки фільму «Вересень» розпочалися ще у 2013 році, а завершено картину було сім років потому — у 2020-му. На жаль, режисер не дожив до прем’єри. Ось як померлого Георгія Фоміна згадує легендарний український письменник, драматург та художник Лесь Подерв’янський:

«З Жорою ми познайомились у студії Ігоря Моляра. Ігор запропонував нам написати сценарій про телебачення, він пригостив нас кавою і віскі і дав гроші, щоб ми не розплескали натхнення. Ми пішли в найближчий генделик, ми хотіли знайомитись, фантазувати і пропивати гроші, сценарій про телебачення обрастав дикими подробицями, як забутий в джунглях індуїстський храм, крізь стіни якого ростуть квіти, ліани і інші екзотичні бур’яни. Через пів години, крім журналістів, операторів, продюсерів і іншого телевізійного бидла, там з’явились вампіри, майстри кунг фу, якудза і індійський магараджа. Спілкуватись з Жорою було легко і приємно, він відрізнявся від звичайних людей, так, як корідний бик від колгоспної череди, мені здалося, що я знаю його з дитинства. Ми пиячили і фантазували, настала ніч, врешті-решт нас випхали із генделика назустріч новим пригодам.

З того часу пройшло багато років, Жора встиг зіграти Миколу Островського в спектаклі “Павлік Морозов” по моїй п’єсі, а я зіграв вбивцю в Жориному фільмі “Вересень”. Моя роль мені сподобалась, я грав такого собі Клінта Іствуда із передмістя Староїбанска, я мало говорив і багато убивав. Кінець кінцем мене теж вбили, але перед тим, як остаточно здохнути, я застрелив Сєргєя Єсєніна. За таке і померти не шкода. Якось ми зустрілись на початку осені, тихі, золоті дні, які швидко минають, як дитяче кохання, Жора сказав, що перебувати в місті в такі дні це кармічний злочин, за який ми будемо відповідати прижиттєво, ще перед тим, як опинимось в пеклі. Ми зібрали манатки і поїхали на Полтавщину, в мою хату, в село відкрите моїм дідом; шалена пристрасть рибалки привела його сюди ще на початку 30 років.. За вікном авто промайнув білборд “Дякуєм за чисте узбіччя”. “Украинци очень заботливий народ, — сказав Жора мрійливо, — они даже о своих узбеках заботятся”».

вересень

Лесь Подерв’янський у фільмі «Вересень»

Продюсерами фільму є Ігор Савиченко, Роман Климпуш та Володимир Філіппов. От як згадує померлого режисера Георгія Фоміна продюсер та засновник компанії «Директорія Кіно» Ігор Савиченко:

«Коли ми захищали проєкт на конкурсі, то Жора сказав, що “хоче вбити цю людину все своє життя, — і показав на Миколу Вересня, — і тепер за допомогою людей, які вклалися в це в кіно, у нього є нагода зробити це в художньому сенсі”. Але, на жаль, вийшло інакше: Микола Вересень в нас помер художньо, а Жора помер фізично. Жора був максимально освіченою людиною, пророком у житті та пророком за роллю в п’єсі. Він багато чого передбачав, говорив про речі, які ми зараз бачимо наочно. Про росію як вона є, про мусорську державу. Не знаю чи добре, чи шкода, що не дожив того, що зараз відбувається».

вересень

Режисер фільму «Вересень» Георгій Фомін

Показ стрічки «Вересень» відбудеться 20 червня, в останній день фестивалю. Стрічка вийде в український прокат 10 серпня 2023 року. Дистриб’ютор фільму — Артхаус Трафік.

вересень

Фестиваль Миколайчук OPEN пройде з 15 до 20 червня за підтримки Чернівецької міської ради, Чернівецької обласної ради та Буковинської кінокомісії. Портал «Нове українське кіно» виступає інформаційним партнером події.