Description

«Будинок зі скалок» став єдиним фільмом, номінованим на премію «Оскар» у 2023 році, та другим в історії, коли серед країн-виробників є Україна. Саме зараз український прокат фільму продовжується в Києві та Львові.

У ніч із 12 на 13 березня у Лос-Анджелесі відбулася ювілейна 95-та церемонія вручення нагород премії «Оскар». Цього року серед номінантів була стрічка спільного виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії «Будинок зі скалок» данського кінорежисера Сімона Леренга Вільмонта. Кінокартина боролася за перемогу у номінації «Найкращий документальний фільм».

«Ми дуже пишаємось і щасливі, що були номіновані на Оскар та отримали можливість продовжувати говорити про війну проти України та довгострокові наслідки війни на дітей. Ми з Україною», – прокоментувала продюсерка фільму Моніка Геллстром, проєкти якої вже тричі номіновані на Оскар.

Стрічка не отримала Оскар. 12 березня американські кіноакадеміки нагородили конкурента в номінації – фільм про російського політика «Навальний» виробництва CNN та HBO Max канадського режисера Деніела Роера. Це викликало бурхливу реакцію українців.

Команда фільму поділилася своїми думками щодо результатів Оскару:

Дар’я Бассель, одна з українських співродюсерок фільму прокоментувала: «Я думаю, важливо не забувати, який великий шлях пройшла наша стрічка до Оскарівської церемонії в Лос-Анджелесі. Це неймовірно. І те, що «Будинок зі скалок» отримав номінацію на Оскар свідчить про те, що це справжнє, талановите, важливе кіно»

«Додам, що кожна і кожен в нашій великій команді вболівав і працював над тим аби цей фільм стався, аби він промовляв до глядача. Фільм також підсвічує довгострокові наслідки війни на наше покоління у майбутньому, в тому числі, оповідаючи про людську крихкість та людську стійкість. Номінація на Оскар – це вже увага до України»– поділилася друга українська співпродюсерка фільму Віка Хоменко.

На церемонії нагородження фільм представляла команда з усіх чотирьох країн – України, Данії, Швеції та Фінляндії. Від України були лінійний продюсер та другий режисер Азад Сафаров, координаторка та консультантка фільму Олена Розвадовська, які є співзасновниками фонду «Голоси дітей». А також героїні стрічки, виховательки Лисичанського центру соціально-психологічної реабілітації дітей, Ольга Тронова та Маргарита Бурлуцька. 

Фото: Facebook-сторінка / Azad Safarov

«Нам треба вірити, що ми можемо знімати класне документальне кіно. Бо, якщо ми хочемо, щоби світ дивився наше кіно, ми маємо також бути зацікавлені в ньому. В Україні зараз не треба шукати голівудських історій, бо кожен українець має таку історію. І про ці історії треба невпинно продовжувати розповідати світові. І найпростіше, що кожен українець може зробити вже сьогодні – це сходити на фільм в кінотеатр. Важливо, що стрічка показує абсолютну правду. Наш фонд опікується такими дітьми, які зображені у фільмі, тож будемо раді підтримці нашій діяльності. Ми продовжуємо працювати, «ламати стіни» та обов‘язково переможемо» зазначила Олена Розвадовська, консультантка фільму та співзасновниця фонду «Голоси дітей».

Фільм данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта розповідає історію тимчасового дитячого притулку у нині окупованому Лисичанську. На момент знімання від лінії фронту його відділяли всього 20 кілометрів. Герої фільму – діти, позбавлені батьківського піклування. У притулку вони очікують на вирішення своєї долі: повернення до старої домівки або ж переїзду до нової. Тим часом самовіддані соцпрацівниці дарують дітям моменти радості та спокою і повертають у вже майже втрачене дитинство.

Режисер – Сімон Леренг Вільмонт. Лінійний продюсер та другий режисер – Асад Сафаров. Українськими співпродюсерками фільму стали Дар’я Бассель та Віка Хоменко (компанія Moon Man). Компанія «Мун Мен» приєдналася до проекту 2020 року, і завдяки цьому фільм став офіційною копродукцією з Україною. Стрічка була підтримана Державним агентством України з питань кіно та фондом IMS.

Фільм йде зараз в прокаті в Києві (Кіно42, Планета Кіно, Блокбастер, Жовтень, Ліра, Факел, Старт) та Львові (Планета Кіно, Форум). Детальна інформація про покази – на сайті KyivMusicFilm.

Будинок зі скалок

Нагадаємо, знятий в Україні фільм «RRR: Поруч реве революція» отримав Оскар у номінації «Найкраща оригінальна пісня». Нею стала індійська композиція “Naatu Naatu”, танок до якої зняли біля Маріїнського палацу у Києві. Важливо, що після вручення статуетки творці фільму у своїй промові не згадали про Україну.

Найкращим фільмом 2023 року на церемонії у Лос-Анджелесі стала стрічка «Все завжди та водночас» режисерів Дена Квана та Деніела Шайнерта. Вона зібрала сім статуеток, включаючи три з чотирьох акторських нагород, призи за найкращий сценарій, монтаж та режисерську роботу.