Опис

Остгейм, Лібенталь, Нью-Йорк, Блюменфельд, Бунге, Марієнталь – чи чули ви про такі міста та села… Донбасу? Документальний фільм «ЄвроДонбас» націлений розвінчати радянські міфи і розказати, що понад 100 років тому Донбас був невіддільною складовою європейської економіки.

Почали працювати над стрічкою із робочою назвою «ЄвроДонбас» (EvroDonbas) режисер Корній Грицюк та продюсерка Анна Паленчук, які вже працювали разом у 2018 році над фільмом «2020. Безлюдна країна». За словами авторів картини, їхньою метою є розказати справжню історію регіону, йдеться на сайті Держкіно.

У ХІХ столітті територію Донбасу населяли переселенці та підприємці з Бельгії, Британії, Німеччини, Франції, США, Швейцарії, Нідерландів та Польщі, які посеред степу побудували заводи й металургійні комбінати, зробивши Донбас одним із економічно найпотужніших регіонів Європи. Більшість даних про цей період Сходу України було знищено радянською владою, але багато будівель того часу збережені.

Тож автори по крихтах збирають інформацію в архівах України та інших країн і спілкуються з нащадками європейців, які брали участь у розбудові Донбасу, та експертами, намагаючись відтворити перебіг подій тих часів.

Остгейм, Лібенталь, Нью-Йорк, Блюменфельд, Бунге, Марієнталь – чи чули ви про такі міста та села… Донбасу? Майже всі вони у радянські часи отримали типові комуністичні та “антибуржуазні” назви, такі як Новгородське або Юнокомунарівськ, разом з вигаданою проросійською історією, яку, на жаль, отримав і весь Донбас, перетворившись на найбільш міфологізовану радянську територію. Насправді ж на Донбасі знаходяться десятки міст, містечок та сіл, заснованих європейськими переселенцями та місцевими українцями ще наприкінці ХІХ ст., а його розквіт розпочався задовго до приходу більшовиків до влади. Його батьки-засновники – німці, бельгійці, британці, французи та американці.

Саме завдяки європейським інвестиціям у промисловість та великій праці місцевих та заробітчан з інших частин України, Донбас вже на початку ХХ століття з “дикого поля” перетворився на передовий регіон навіть у порівнянні з Європою. Пряме залізничне сполучення з Брюсселем, філіали французьких та німецьких банків, динамічні міста з сучасною на той час архітектурою, вихід на європейські ринки, економічне зростання, транснаціональні підприємства, серед яких, наприклад, відділення компанії Siemens, справжній космополітизм, високий рівень життя робітників та великі перспективи – таким був Донбас до приходу радянської влади. Відтак, саме про такий Донбас та його історичне минуле й розкаже фільм “ЄвроДонбас”.