Описание

На 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі покажуть фільм про війну росії проти України, знятий американським актором та режисером Шоном Пенном.

Спеціальний показ стрічки, що отримала назву Superpower (Суперсила), припаде на річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пише НВ з посиланням Variety. «Пенн був у Києві, знімаючи фільм із Зеленським, коли почалася війна в Україні. Реальність змусила фільм перетворитися на щось менш комфортне та значуще. Ми дуже вдячні Шону Пенну та всій команді за те, що вони обрали Берлінале для показу цього фільму», — заявив арт-директор Берлінале Карло Шатріан на прес-конференції.

Над документальним фільмом Пенн працював разом із продюсером та режисером Аароном Кауфманом. У стрічку увійшли кадри, зняті в Україні ще в листопаді 2021 року, а також епізоди із життя у Києві на початку повномасштабного вторгнення.

«Берлінський кінофестиваль відбудеться рівно через рік після того, як почалася війна, і, можливо, показ цього фільму в Берліні має більш актуальне значення, ніж у будь-якому іншому місці, бо ми поряд з Україною, бо в Берліні живуть українці, а також через політичну цінність цього фільму. Для мене Суперсила — я знаю, що він приверне багато уваги — це чудові двері, які дозволять вам увійти до дуже складного, детального опису того, що сталося і все ще відбувається в Україні прямо зараз», — зазначив Шатріан.

суперсила шон пенн

Виконавча директорка фестивалю Марієтта Ріссенбек також повідомила, що кольорами Берлінале цього року будуть синій та жовтий — кольори українського прапора.

73-й Берлінський кінофестиваль триватиме з 16 до 26 лютого 2023 року. На фестивалі покажуть українські фільми «Ти мене любиш?» Тоні Ноябрьової, «Ми не згаснемо» Аліси Коваленко, «Прокидаючись у тиші» Міли Жлуктенко й Даніеля Асаді Фаезі, а також короткометражку про Київ Надії Парфан, стрічку «Залізні метелики» про трагедію МН17.

Шон Пенн – американський актор і кінорежисер. Лауреат премій «Оскар» 2004 року за роль у фільмі «Таємнича річка» й 2009 року за роль у стрічці «Гарві Мілк». У листопаді 2022-го стало відомо, що Пенн уперше відвідав Україну, зокрема, побував у Києві й на Донбасі.