Опис

Повнометражний документальний фільм «Ми не згаснемо» (We Will Not Fade Away) оповідає історію дорослішання підлітків на сході України на тлі війни та надзвичайної подорожі до вершин Гімалайських гір.

Як стало відомо з пресрелізу, на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі – фестивалі класу А, одному з найстаріших і найбільших у світі – відбудеться світова прем’єра документального фільму Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» (We Will Not Fade Away). Фільм відібрано до конкурсу Berlinale Generation, який традиційно присвячений стрічкам про дітей та підлітків.

Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

«Ми не згаснемо» – ніжний та емоційний мультипортрет молодого покоління зі прифронтових містечок сходу України. Попри похмуру реальність навколо, Андрій, Руслан, Ілля, Ліза і Лєра мріють, шукають пригод, протестують та борються зі сірістю й нудьгою. Поки світ навколо них занепадає, шахти закриваються, загроза ескалації війни зростає, вони не здаються та намагаються йти за покликом своїх мрій. Попри все, вони прагнуть свободи, змін та відкриття нових горизонтів.

Одного разу відомий в Україні шукач пригод і мандрівник пропонує їм здійснити свої мрії, вирватися на свободу та вперше побачити зовсім інший світ далеко від дому… Майбутня подорож до вершин Гімалайських гір стає для них новим ковтком надії та віри в себе, освітлюючи темряву, що поволі стискається навколо них. Ця мозаїчна історія проводить нас крізь три роки життя п’ятьох бунтівних підлітків: буремні пошуки себе, сила мрій, боротьба, сміливість та дорослішання. Вона про останні прекрасні чуттєві моменти юності перед початком повномасштабної війни в Україні, про світ, якого більше немає, про світло, що намагається поглинути пітьма, про світло, що не згасає.

Ми не згаснемо

Стоп-кадр із фільму «Ми не згаснемо» режисерки Аліси Коваленко

«Це мав бути фільм про здійснені мрії, а став про розбиті мрії. Але навіть із цим у ньому багато світла та ніжності. Він про цей світ дитинства, коли все здається можливим, навіть у найпохмуріших місцях. Коли ти віриш у мрії, попри все. “У дитинстві ми вічні”, – сказав колись Тоніно Гуерра, італійський письменник, сценарист Фелліні. Я багато думала про це, роблячи цей фільм. І він дійсно відображає цю вічність перед початком апокаліпсиса, це світло, яке намагається поглинути темрява», – наголошує режисерка фільму Аліса Коваленко.

Аліси Коваленко «Ми не згаснемо»

Зйомки фільму розпочалися у 2019-му і завершилися у 2022-му, вже після повномасштабного вторгнення. Дія фільму відбувається на Луганщині, в Золотому та Станиці Луганській, які ще з 2014 року перебували на лінії фронту. Жорсткі бої між українською армією та сепаратистами, яких підтримувала росія, точилися там у 2014-2015 роках. Після початку широкомасштабного вторгнення російської федерації в Україну 24 лютого 2022 року Станицю Луганську швидко захопили і знищили російські військові. Запеклі бої в Золотому точилися до літа, містечко було повністю окуповане в червні 2022-го.

Відомо, що багато героїв(-нь) фільму, разом із їхніми сім’ями, не змогли виїхати з окупованих територій. Умови життя для українського населення там нестерпні – створено фільтраційні табори, а патріотів(-ок) піддають тортурам. На жаль, це трапляється і з підлітками. Крім того, місцевих чоловіків примусово мобілізують до окупаційної російської армії.

«Ми не згаснемо»

Документальна стрічка спільного виробництва України, Франції, Польщі та США. Фільм вироблено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Польського кіноінституту та IDFA Bertha Fund – Classic Post-production. Оператори-постановники: Сергій Стеценко та Аліса Коваленко. Креативні продюсери: Стефан Сіоан та Аліса Коваленко. Продюсери: Валерій Калмиков, Яна Калмикова та Олексій Кобелєв (Trueman Production).

Ми не згаснемо

Ми не згаснемо

Для Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» – вже третій повнометражний документальний фільм. Її попередня робота «Домашні ігри» отримала величезну кількість призів на міжнародних фестивалях та стала першим українським фільмом у стилістиці креативної документалістики, що з’явилася на Netflix. Аліса також є програмеркою документального конкурсу Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». Після початку повномасштабного вторгнення Аліса перервала роботу над стрічкою та доєдналася до лав Української Добровольчої Армії та боронила Київщину й Харківщину.

Раніше «Нове українське кіно» повідомляло, що повнометражна драма «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябрьової представить Україну у програмі Берлінале Panorama, де відбудеться його світова прем’єра.

Також до міжнародного короткометражного конкурсу 73-го Берлінського кінофестивалю, який цьогоріч відбудеться із 16 до 26 лютого, відібрали короткометражний фільм «Це побачення» режисерки Надії Парфан.