Опис

«Будинок «Слово». Нескінчений роман», «Я і Фелікс», «Бачення метелика», «Памфір», «Літургія протитанкових перешкод», «Leopolis Night», «Папині кросівки» та інші українські фільми в програмі 51-го КМКФ «Молодість».

Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» оголосив програму 51-го фестивалю, що відбудеться в столиці України з 1-го по 7-е грудня 2022 року. Про це стало відомо з пресрелізу Molodist Kyiv International Film Festival.

Попри повномасштабне вторгнення росії в Україну команда вирішила провести фестиваль в нових умовах — хоча загальна кількість фільмів буде значно меншою, ніж на ювілейній 50-й «Молодості», вдалося зберегти майже всі основні програми КМКФ: повнометражну, короткометражну та студентську секції Міжнародного конкурсу, Національний конкурс і позаконкурсні українські прем’єри, «Фестиваль фестивалів», програму фільмів на тематику ЛГБТКІ+ «Сонячний зайчик», «Опівнічний сеанс», 4MA: FORMA, «Скандинавську панораму», «100: Століття».

Серед фільмів повнометражної секції Міжнародного конкурсу будуть представлені, зокрема, українські стрічки: «Я і Фелікс» режисерки Ірини Цілик; «Будинок «Слово». Нескінчений роман» Тараса Томенка; а разом з ними «Бачення метелика» Максима Наконечного, що перемогла на Національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю, який відбувся у жовтні в межах Варшавського міжнародного кінофестивалю; «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, що нещодавно отримав номінацію на премію Європейської кіноакадемії за найкращий дебют, також отримав 5 нагород національної премії кінокритиків «Кіноколо» та спеціальну відзнаку Національного конкурсу «Молодості», що відбувся на Гамбурзькому кінофестивалі. 

Будинок "Слово". Нескінчений роман

Кадр із фільму «Будинок «Слово». Нескінчений роман» Тараса Томенка

Крім них, у конкурсі повнометражних ігрових дебютних стрічок позмагаються п’ять іноземних фільмів: «Тиха земля» польської режисерки Аґи Вощинської; «Шум двигунів» канадця Філіпа Ґреґуара; «Маленьке тіло» італійки Лаури Самані; «Зачарований негр» американця Скіннера Маєрса та «Клітка і мрія» бразильця Валеріо Фонсеки.

У програмі Міжнародного конкурсу збережені також і короткометражну та студентську секції. Нагороду за кращий дебютний короткий метр отримає один з шести фільмів, режисерки та режисери яких представляють Туніс, Бельгію, Грецію, Камбоджу, Францію й Австралію. Ще 7 короткометражних стрічок візьмуть участь у студентському конкурсі — серед них дві роботи українських режисерок: «Славна революція» Маші Новікової та «Ну ти і дура, Ліза» Олександри Коноплі.

«Ну ти і дура, Ліза» Олександри Коноплі

Кадр із фільму «Ну ти і дура, Ліза» Олександри Коноплі

Так конкурсну добірку коментують у програмному відділі кінофестивалю: «Міжнародний конкурс «Молодості» традиційно збирає найкращі, найцікавіші дебютні роботи з усього світу, і в ньому є особливе місце для українських фільмів. Цьогоріч ми відкинули вимогу прем’єрного статусу, щоби висвітлити національний кінематограф, який зараз як ніколи перебуває під загрозою та потребує підтримки. Втім, ці фільми вагомі не лише в українському контексті, а й в обширі міжнародного кінематографа — і є проявами талантів нових режисерів і режисерок, які вже заявили про себе і є потужними голосами української культурної спільноти».

Стрічка Олександри Коноплі «Ну ти і дура, Ліза», що бере участь у Студентському конкурсі, ввійшла і до короткометражної секції Національного конкурсу — крім неї, у межах програми покажуть ще 11 фільмів:

Ну ти і дура, Ліза / Well, You Are a Fool Lisa, Олександра Конопля / Oleksandra Konoplia, Україна / Ukraine, 2021, 21’

Діма, Дмітрій, Дмитро. Слава героям / Dima, Dmitry, Dmytro. Glory to the Heroes, Клеменс Пул / Clemens Poole, Україна / Ukraine, 24’

kitchen.blend,  Наталія Ільчук / Nataliya Ilchuk, Франція, Україна / France, Ukraine, 2020, 15’

Leopolis Night, Нікон Романченко / Nikon Romanchenko, Україна / Ukraine, 2021, 26’

Папині кросівки / Dad’s Sneakers, Ольга Журба / Olha Zhurba, Україна / Ukraine, 2021, 19’

Пелюшковий торт / The Diaper Cake, Анастасія Бабенко / Anastasia Babenko, Україна / Ukraine, 2021, 18’

Запах поля / The Smell of the Field, Андріана Ярмонова / Andriana Yarmonova, Україна / Ukraine, 20’

Не кажи нікому / Don’t Tell Anyone, Ігор Шукатка / Igor Shukatka, Україна / Ukraine, 2022, 12’

Мам / Mam, Анна Гнатенко-Шабалдіна / Anna Gnatenko-Shabaldina, Україна / Ukraine, 2021, 15’

Сльози залишаться / Tears Will Remain, Лері Матегга / Leri Matehha, Україна, Німеччина / Ukraine, Germany, 2022, 13’

Літургія протитанкових перешкод / Liturgy of Anti-Tank Obstacles, Дмитро Сухолиткий-Собчук / Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, Україна, США / Ukraine, USA, 2022, 12’

Поки тут тихо / It Is Quiet Here, Олена Подолянко, Новруз Хікмет / Olena Podolianko, Novruz Hikmet, Україна, Німеччина / Ukraine, Germany, 2022, 12’

Кадр із фільму «Літургія протитанкових перешкод» Дмитра Сухолиткого-Собчука

Нагадаємо, Національний конкурс 51-ї «Молодості» відбувся у межах Гамбурзького кінофестивалю: кращим повнометражним фільмом стала «Стоп земля» Катерини Горностай, а кращим короткометражним — Leopolis Night Нікона Романченка.

За темою: Кінофестиваль “Молодість” назвав переможців національного конкурсу

Конкурсні покази доповнять сеанси позаконкурсних програм. Як зазначають організатори, для «Молодості» було важливо і надалі плекати повноту й розмаїття кіноглядацьких досвідів, які вже понад пів сторіччя допомагають формувати смак і відвідувачів фестивалю, і українських кінематографістів. Із європейським нордичним стилем можна познайомитися на сеансах «Скандинавської панорами», надихнутися експериментальним поглядом на «4MA: FORMA», перевідкрити класику кіно на «100: Століття», імітувати призабутий у часи комендантської години пізній перегляд похмурих фільмів на «Опівнічному сеансі» та, звісно, радіти розвою кіно на тематику ЛГБТК+ разом із «Сонячним зайчиком».

КМКФ «Молодість» завше надавав можливість долучитися і до світового фестивального життя — у програмі «Фестиваль фестивалів» представлені роботи, що ще нещодавно здіймали ґвалт і оплески на головних іноземних кіномайданчиках. Список фільмів у цій програмі буде доповнюватися, стверджують організатори, але вже зараз радять вам болівійську красу «Утами», сімейно-екзистенційну рефлексію «Вери» та пошук чоловічої ідентичності у «Бойовій конячці».

Поза конкурсом на фестивалі відбудуться також прем’єри українських фільмів: «Покуть» режисера Андрія Кокури та «З любов’ю, Лука» Владислава Марисика.

«Покуть» режисера Андрія Кокури

Кадр із фільму «Покуть» Андрія Кокури

Усього ж у програмі 51-го КМКФ «Молодість» глядачі зможуть подивитися понад 60 стрічок. Повна програма – тутФестиваль відбуватиметься виключно в офлайн-форматі — про майданчик для показів, склад журі конкурсу, а також квиткову систему буде оголошено згодом. 

Художній керівник фестивалю Андрій Халпахчі розповів про роботу над 51-ю «Молодістю»: «Передусім я щасливий уже від того, що в такий буремний і непростий час фестиваль відбудеться і зможе потішити глядачів фільмами у повноті наших уже традиційних програм, які для нашої команди було принципово зберегти. Так, умови вплинули й на нас, це варто визнати — провести «Молодість» з розмахом рівня попередніх років зараз було б і неможливо, і щонайменше дивно. Звісно, хочеться більше часу приділяти саме кінематографічній складовій, подіям і дискусіям, натомість нині ми змушені думати про повітряні тривоги та відімкнення світла. Але жалітися ми не будемо — робимо, що вважаємо за потрібне для розвитку нашого кіномистецтва та культури загалом. Тому з великою шаною дякую всім нашим партнерам і серед них Офісу Президента України, який нас підтримав і зробив можливим «Молодість» у чи не найважчий рік в історії нашої держави».