Description

29 жовтня в прокат виходить створена за підтримки Держкіно стрічка Мантаса Кведаравічюса "ПАРФЕНОН/STÁSIS" 

Прокат буде спрямований на аудиторію артхаусного кіно та відбудеться в найбільших містах України із лімітованою кількістю показів за участю представників творчої команди фільму. Крім того, наприкінці жовтня відбудеться ексклюзивний показ стрічки у Харкові на Кинофестиваль Kharkiv MeetDocs. Згодом планується вихід фільму на міжнародних та національних VOD-платформах.

"ПАРФЕНОН/STÁSIS" є повнометражним ігровим дебютом Мантаса Кведаравічюса, відомого своїми документальними роботами. Світова прем’єра стрічки відбулась на "Тижні критиків" 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю у вересні 2019 року. Українська прем’єра – у міжнародному конкурсі повнометражних фільмів на 49-му Molodist Kyiv International Film Festival у серпні 2020 року. 

Фільм базується на трирічному етнографічному дослідженні Мантаса Кведаравічюса в Афінах, Одесі та Стамбулі. Курди, суданці, українці, греки - зі сквотів, таємних кафе, підземних мечетей, борделів, залишених заводів - та їхні розповіді складають сюжет фільму. Головні герої Гаріп, Софія, Мехді та Анна, а також кримінальна та любовна історії, що пов’язують їх у фільмі, ведуть нас крізь сьогоденне життя кожного з цих міст. 

Стрічку створено у копродукції Литви, України та Франції, з українського боку продюсерами фільму є Віталій Шереметьєв та Natalia Libet (кінокомпанія ESSE Production House).

 

Video